Изкуството Тепаняки

Тепаняки – различни дипове

Тепанякито наред със сушито определено са най – популярните храни от японската кухня, които шестват по света. Много хора от различни континенти стават почитатели на тази кухня и започват често да консумират различни традиционни за нея храни. Тепанякито е сравнително нов вид храна от японската кухня, но въпреки това има огромна популярност сред хората. Това със сигурност се дължи не само на ефектното приготвяне на тепанякито, но и на неповторимия му вкус. Макар в последните години да стават все по – достъпни домашните грилове за тепаняки, впечатляващото приготвяне на храната от майстор готвач и уникалното усещане да се наблюдава това шоу в ресторант си остават ненадминати. Наред със специфичния вкус на прясно леко грилнато месо и зеленчуци, в тепанякитоима още една много приятна съставка. Това е дипът. Подобно на сосовете за суши, при които класическият е соевият сос с някои от неговите разновидности, дипът е много подходящ за всякакви тепаняки изкушения. Разбира се въпрос на личен избор е какво ще се поднесе на масата. Ето няколко вкусни, бързи и лесни рецепти за различни дипове.
Джинджифилов дип. Съставките са следните: 1/4 чаена чаша нарязан лук, 1 малък корен от джинджифил, 1/2 чаена чаша соев сос, 1/4 чаена чаша оризов оцет.
Приготвяне: всички съставки се смесват. Получената смес трябва да бъде гладка и еднородна. След като е готово се разпределя в купички за сос. Може да се променят леко пропорциите на рецептата според личния вкус.
Лют дип с горчица. Съставките за този дип са: 3 чаени лъжици суха горчица (на прах), 2 чаени лъжици гореща вода, 1 супена лъжица препечени сусамови семена, ¼ до ½ чаена чаша соев сос с ниско съдържание на сол, 1 скилидка смлян или смачкат чесън и 2 – 3 супени лъжици сметана на вкус.
Приготвяне. Сухата горчица се смесва с горещата вода докато придобие консистенция на горчица. Готовата горчица се смесва със соевия сос, препечените сусамени семена и чесъна докато сместа стане гладка. Добавя се бавно сметаната и се бърка добре.
Ето още един дип за тепаняки. Особеното при него е че, далеч не е традиционен, но със сигурност ще се впише отлично при приготвянето на меса като свинско или телешко. Неговите съставки са доста далеч от традиционните за японската кухня, но пък близки до европейските.
Съставките са: ½ чаена чаша кетчуп, ½ чаена чаша чили сос, 1 чаена лъжица хрян, няколко капки сос Уорчестър – на вкус, сокът на ¼ лимон.
Приготвяне: всички съставки се смесват добре в купа. Може да се добави и малко чесън на прах. Рецептата е особено подходяща за любителите на по – лютите сосове и силните подправки.

Открийте още апетитни сосове за тепаняки