Тепаняки в ресторант Edo Sushi & Teppanyaki в София

Тепаняки – трикове за вкусно готвене

Тепанякито безспорно печели все повече почитатели и се изравнява по популярност със сушито. Много от любителите на този вид японска кухня обичат да се наслаждават на приготвянето му в ресторант, където професионални готвачи превръщат готвенето в истинско изкуство. Това е наслада не само за стомаха, но и за очите. А както е добре известно в японската кухня храната се консумира и с очи. С навлизането на японската храна във все повече страни по света се предлагат и тепаняки грилове за домашна употреба. Обикновено тези плочи за готвене са с доста по – малки размери от използваните в ресторантите и са електрически. Удобството им се крие в това, че дори непрофесионални готвачи или хора с малък опит могат да ги ползват. Има обаче редица тънкости, които могат да спомогнат за правилното приготвяне на храна върху тепаняки грил, за да се получи оптимален резултат и много вкусна храна.
Температурата. Тепаняки грила трябва да бъде нагрят с температура между 190° и 200°. Така при поставяне на продукт върху него, той няма да се залепи веднага или да изгори.
Намазване. Повърхността на грила за тепаняки трябва да бъде намазана много леко с много тънък слой олио.
За да се получи още по – вкусно и апетитно месо, то трябва да се потопи в соев сос преди поставяне върху грила. Оптималното месо, готвено на тепаняки се получава след обработка от не повече от 3 до 4 минути.
Докато се готви месото в рамките на 3 до 4 минути то трябва да се готви равномерно – или да се обръща непрекъснато или поравно от двете страни.
Докато месото се готви зеленчуците трябва да се поставят върху горещия тепаняки грил. Зеленчуците се готвят между 3 и 5 минути, като често се обръщат с шпатула. Най – популярните зеленчуци, използвани в готвенето на тепаняки рецепти са: моркови, лук, зеле, тиквички и гъби. Разбира се може да се поставят и различни други като например чушки или малки кочанчета царевица, а защо не и кълнове.
За да не се получи разминаване в големината на порции е най – добре всяка една да се готви по отделно и след това да се сервира в чиния.
Всеки човек има различен вкус и предпочитания за сосове. Най – добре е да има няколко вида например сладък, лют и такъв с по – неутрален вкус.
Ето някои основни прибори и продукти, които са нужни за хубавото тепаняки: на първо място грил, предварително нарязано на тънки ивици или малки парчета месо, зеленчуци – също така тънко нарязани, соево олио или друго зеленчуково олио, соев сос, шпатула за разбъркване и обръщане, свежи подправки, винен оцет, уасаби.
Нещо много важно – тепаняки трябва да се готви в добре проветриво помещение, защото може да се получи силно опушване на мястото.

Научете още как се готвят тепаняки зеленчуци в домашни условия.