Изкуството Тепаняки
Тепаняки е техника за приготвяне на храна на плосък грил, развита в Япония след Втората Световна война. Наблягащ повече на забавният начин на приготвяне на храната и международни съставки, стила бързо придобива популярност и скоро се разпространява извън границите на Япония.
Днес гостите сядат около специална грил-маса за да се насладят на майстор-готвач, който приготвя пред тях ястия под формата на представление. Всеки готвач има запазени движения – вулкан от лук, жонглиране с яйца и светкавично нарязване на месото, са почти винаги част от програмата.
Голямото удоволствие при тепаняки е възможността да се яде храната съвсем топла, приготвена изцяло пред очите ви, преди секунди.
Тепаняки
Любителите на източната храна със сигурност са чували поне веднъж думата „Тепаняки“. Това е специфична кулинарна техника на приготвяне на храна. При Тепаняки ястията се приготвя върху горещ плосък грил (метална плоча).
Използвайки този начин на готвене вкусовете на различните съставки се смесват по изключителен начин, всички продукти се приготвят почти едновременно. Ароматите и соковете на месото и зеленчуците се запазват, защото при Тепаняки готвенето е посредством печене, а не пържене.
Така приготвена, храната запазва всички вкусови качества, витамините и минералите, които иначе биха били изгубени при традиционно печене или пържене.
Ястията Тепаняки ще провокират у всеки кулинар истинска любов не само на източната кухня, но и на готвенето като цяло.
Исторически методът Тепаняки възниква в японски ресторант от известна верига след Втората световна война. Приготвянето на традиционна кухня на плосък грил пред очите на клиентите прави ресторанта изключително популярен.
Много туристи и местни жители започват да посещават ресторанта, само за да видят Тепаняки готвене. Така Тепаняки става световно известен стил на кулинария.
Приготвянето на храна Тепаняки освен вкусно е и много интересно. С изпозването на тази кулинарна техника може да се сготви всякаква храна. Любимото на толкова много кулинари по света месо със зеленчуци придобива съвсем различен вкус, приготвено по този начин.
Специфика на приготвяне на Тепаняки
Начинът на приготвяне на храна посредством използването на Тепаняки е изключително любопитен особено, ако се наблюдава в ресторант. Част от японските ресторанти предлагат готвене на Тепаняки пред очите на клиентите, което гарантира, че апетитните късчета ще пристигнат топли и топящи се в устата.
Майсторите на тази техника имат запазени свои собствени „трикове“, които винаги ще ви изненадат. Всеки майстор използва своя специфична техника на приготвяне и прилага различни кулинарни приумици, които със сигурност ще повишат апетита ви.
Няма да сбъркате, ако опитате традиционно източно ястие като месо и зеленчуци например приготвени по Тепаняки. Смесването на ароматите и соковете доставят уникално удоволствие при всяка хапка, а цялата тази феерия е гарнирана от например сладко-кисел сос.
Всички традиционни за японската кухня ястия може да бъдат приготвени Тепаняки без да се губи традиционния вкус, а напротив – засилва се усещането на всички продукти в блюдото.