Едо Суши интериор

Чинии за поднасяне на суши

Поднасянето на суши има своите традиции и типични ритуали. Макар в днешно време тази японска храна често да се нарича фаст фууд, тя е доста по – здравословна от типичните ястия наричани с тези думи. При консумацията на суши има няколко основни момента, които са задължителна част дори и при купуване на готово ястие от магазина и консумацията му в домашни условия.
Основните компоненти при сушито са самите рулца, маринования джинджифил, уасабито и соевия сос, този японски специалитет носи със себе си и традиционните клечки за хранене. Често сервирането на храната в ресторантите е в една чиния, особено, когато е поръчан сет. Купувайки от магазина готово сет, той е опакован в кутии за еднократна употреба, които след това се изхвърлят. Традиционните сетове за поднасяне на суши са керамични с приятни цветни мотиви или изчистени – без украса.
Какви обаче са истински традиционните и типични за сервиране съдове?
Чиния за суши
В зависимост от размера на сушито и гостите чиниите могат да бъдат два вида – малки или комплект от една голяма и две, четири или шест малки. При посрещане на повече гости и приготвяне на голям сет той се поставя в плитка правоъгълна чиния с или без ръбове. Така всички седящи на масата имат достъп до храната. По – малките чинии са за седящите. На всеки се слага по една чинния, в която той да си взема хапки от голямото плато и да ги поставя пред себе си. Чиниите за гостите са в същия стил и форма като голямата. Сетът от чинии е добре да бъде в една цветова гама или в контрастни цветове например бяло и черно, което е по – класическият стил. Често сетовете за суши са само в един цвят. Формата е правоъгълна или квадратна, почти никога кръгла или елипсовидна.
Купичка за соев сос
Друг важен елемент при поднасянето на суши са купичките за соев сос. За да бъде удобно на гостите и да не се чувстват те неудобно соевият сос е хубаво да се постави на масата. Повечето сетове за сервиране на суши имат и купички за соев сос – равен брой с малките чинии. Когато бутилката със соев сос е на масата, а всеки гост има пред себе си купичка за него той може да си сложи толкова, колкото смята че ще може да консумира. Купичките обикновено са кръгли или елипсовидни, но може да бъдат и квадратни, и правоъгълни.
Поставка за клечките
Хаши или специалните клечки предназначени за консумация на японски ястия и суши при консумация в домашни условия се поставят на определена поставка. Често поставките се предлагат отделно, но има и комплекти, при които са включени. Ролята на поставките за клечки е да бъдат запазени клечките чисти.
Как изглежда един сет, подбран от специалист това може да се види в японски ресторант

http://edosushi.bg/wp-content/uploads/2015/08/MG_0929.jpgЕдо Суши интериор