Японската кухня – вкусното тонкацу

Основните храни в японската кухня са съставени главно от зеленчуци и месо. Най – често употребяваните меса са пилешко и телешко, както и риба. Има обаче и традиционни гозби, в които се слага свинско. Регионите, в които свинското месо е най – често използвано са Окинава, Кюшу и Канто. Едно от най – популярните ястия със свинско месо е тонкацу. Заедно с класическото ястие има и други негови разновидности, които не са по – малко вкусни и апетитни за хапване.

Тонкацу

Много прилича на европейският шницел. Използват се котлет или филе, което се панира и пържи в много мазнина. Името на ястието идва от японската дума за прасе и японското произношение на английската дума котлет. Тонкацу се поднася цяло или нарязано на парчета за по – лесно хранене с клечки. Една от тайните на париновката се състои в добавянето на хлебни трохи накрая. Така коричката става изключително апетитна, а вкусът на ястието се отличава. Сосът, с който се полива се основава на популярния сос Уорчестър. Някои хора обаче просто предпочитат да го полеят с пресен лимонов сок. За гарнитура на тонкацу в японската кухня най – често се поднася настъргано сурово зеле. Има най – различни разновидности на ястието като кацудон, кацу сандо, тонкацу рамен и други.

Кацудон

Ястието представлява класическо тонкацу, което е поставено върху канапе от ориз. В японската кухня оризът е особено често използван продукт, който е залегнал в почти всякакви рецепти – от сладки до солени. И тук не прави изключение неговото приложение.

Кацу сандо в японската кухня

Подобно на европейските шницели и тонкацуто от японската кухня има своето приложение при приготвянето на сандвичи. Така кацу сандо е най – просто казано сандвич с панирано свинско месо токацу. Как се приготвя? Просто – прави се токацу, което се поставя между филийки хляб. Като гарнитура, подобно на европейските сандвичи може да се добави маруля, а отвътре филийките да се намажат с майонеза. Резултатът е изключително вкусен, а приготвянето лесно.

Тонкацу рамен

Както се подсказва и от името, това е микс между тонкацу и традиционната японска юфка – рамен. Приготвя се лесно – първо юфката, след това тонкацуто и накрая се смесват двете заедно. Японската кухня е изпълнена с много подобни съчетания.

Kushikatsu

Ястието може да се приготви и с други видове месо, освен свинско, които се ползват в японската кухня. Наред с месото в него се слагат и зеленчуци. Цялото кулинарно се пържи в много мазнина и често е забодено на клечка подобно на шишче. Най – популярно е в три области – Токио, Осака и Нагоя. Във всяка част има различни истории за неговото възникване, като традициите за приготвянето му са останали и до днес. Ето защо и в тези три области Kushikatsu имат отличителни характеристики и вкусът им не е еднакъв.

А какво е общото между японската кухня и сезонните продукти?