японската кухня

Японската кухня – дресинги за салата

Задължителен елемент от всяка салата от японската кухня е дресингът. За него се използват разнообразни съставки, но най – вече соев сос и сусамово олио. Въпреки, че са предназначени за ястия от японската кухня, много от дресингите може да се прилагат и в други салати като например традиционни български. Поставянето на сос върху салатата е въпрос на личен вкус, но и вариант за експеримент със смесването на различни вкусове. Ето няколко предложения за сосове от японската кухня , които може да се прилагат и в различни други ястия.

Нискокалоричен дресинг

За него са необходими: 3 с.л. соев сос, 2 с.л. оризов оцет, 1 с.л. предварително разтворен рибен бульон dashi, 1 с.л. захар, щипка сол, щипка черен пипер, 1 с.л. зехтин или сусамово олио.
Приготвянето е много лесно – всички съставки без олиото се поставят в купа и се бъркат енергично, до получаването на еднородна смес. После се прибавя олиото и се разбърква.

Лесен сос със сусамова паста.

Много прост за приготвяне дресинг със съставки, които може да се намерят и на българския пазар. Предимството на този дресинг, идващ от японската кухня е, че съхранението му в хладилник може да продължи до три седмици. Заложените продукти са напълно типични за японската кухня и се намират почти във всеки дом, в който се готвят много ястия от тази част на света.
Съставките са: 100 гр. бяла сусамова паста, 2с.л. сусамово олио, 5 непълни супени лъжици захар, 100 мл. соев сос, 120 мл. оризов оцет. Приготвянето е много лесно – соевият сос оцета се смесват. В голяма купа за да се бърка по – лесно се поставя предварително измерената сусамова паста. Добавя се олиото и захарта и се бърка докато сместа стане гладка. Накрая се поставя сместа от соев сос и оцет.

Сусамов дресинг от японската кухня

Още една апетитно предложение за салатен дресинг от японската кухня. В неговата основа е заложен сусамът.
Необходимите съставки са: 5 с.л. майонеза, 1 с.л. оризов оцет, 2 ч.л. соев сос, 1-2 ч.л. захар – според предпочитанията – дали дресингът да е по – сладък или по – горчив, ½ ч.л. сол, 2 с.л. смлени сусамови семки, 2 ч.л. сусамово олио. Приготвя се изключително лесно – всички съставки се смесват в купа и дресингът е готов. Много подходящ за поставяне в зелена салата, но и за месо.
Дресингът заема важно място в японската кухня, защото се използва за поливане на повечето салати, поднасяни както в домашни услови, така и в ресторантите. Разнообразните рецепти може да се комбинират според вкуса и личните предпочитания. Добър избор са и за гарниране на други видове салати, които не са типични за японската кухня.