японска кухня - салата

Японската кухня – зеленчуци – част 2

В типичните за японската кухня зеленчуци влизат и още. Едни от тях са известни в целия свят и могат да бъдат намерени и в България. Други пък са типични за азиатските страни и се намират само там.

Кореноплодни зеленчуци от японската кухня

Satoimo – вид корен, който се използва в Азиатските страни, най – вече в Индия, Китай, Корея и Япония. Яде се винаги топло и обикновено варено или задушено.
Nagaimo – вид сладък картоф използван в японската кухня. Консумира се като обикновените – на скара или сурови. Ползва се още като топинг за ориз и соба нудълс.
Renkon – корен от лотос. Приготвянето на коренът от лотос обикновено става посредством варене. Текстурата зависи от времето на варене – може да остане по – хрупкав като морков или добре сварен като картоф. Най – често се употребява за украса заради интересната си форма, когато се нареже.
Gobo – корен от репей. Яде се винаги топло, като добавка към супи. Най – популярното ястие, в което се употребява Gobo е kinpira gobo. В него на освен gobo има нарязани на ивици моркови, а и двете съставки са нарязани на тънки ивици и запържени със соев сос, захар и саке.
Ninjin или по – просто – морков. Широко използван в японската кухня зеленчук, който е малко по – дебел от познатия си в другите части на света събрат.

Задължителни елементи – лук и джинджифил

Tamanegi – лук. Япония е един от лидерите в света по производство на лук. Не само производител, но и потребител, защото в японската кухня този зеленчук се използва доста често.
Shoga – джинджифил. Макар по произход този зеленчук да е от Китай, в японската кухня е добре приет и заел място в основата на различни гозби. Най – често се поставя за допълнителен аромат и вкус към различни ястия, както и при сервиране на суши.

Други зеленчуци от японската кухня

:
Negi – праз или зелен лук. Добавя се най – често в пържени или варени ястия, като топинг за ориз.
Домати. В Япония доматите пристигат от Запада и съответно се приготвят както в тази кухня – нарязани на салата или за гарнитура. Въпреки, че не са местни и типични за японската кухня, те са един от любимите зеленчуци. Най – предпочитани са чери доматите, които се продават в кутии.
Kyuri – краставица. Също зеленчук, който идва от Западната кухня, но много се харесва и в Япония. Най – често се консумира необелен.
Сред другите много употребявани и в Западната кухня зеленчуци са и патладжаните, зелената чушка, тиква, царевица и бамя.