Японска кухня

Японската кухня – интересни вкусотии

Много от почитателите на японската кухня не са имали възможността да опитат повечето от снаксовете, които се предлагат в страната. Някои от тях се предлагат в целия свят, но има и такива, които са типични и предлагани само в Япония или страните от Азия. Ето още няколко интересни снакса от японската кухня, които обаче донякъде развалят нейният ореол на здравословна.
Yukimi Daifuku са топки сладолед увити в мочи (вид оризов продукт). Предлагат се във всякакви вкусове включително ванилия, ягода, шоколад и дори зелен чай. Първата им поява е не толкова отдавна – през 1981г.
Konpeito – типично традиционни за японската кухня захарни бонбони. Имат грапава текстура и форма на звезда. Качествените бонбони се произвеждат по традиции от 19-ти век, като цялото производство отнема около две седмици. Считат се за изключително специални сладки и се поднасят на официални събития и дори на чаена церемония.
Jagariko е марка японски снакс, който е подобен на чипса, но е във форма на стик. Пуснат на пазара през 1995г. моментално става хит, а чашката, в която се продава се превръща в негова запазена емблема.
Big Katsu е евтин снакс, който е направен да изглежда като традиционния Токацу – много популярно ястие от японската кухня, което представяла нещо като панирана свинска пържола. В този вариант се прави от рибна паста.
Every Burger – името звучи подвеждащо. Този сладък снакс само прилича на хамбургер по формата си. Иначе представлява питки подобни на тези за хамбургер, които имат млечен шоколад по средата и бял шоколад, който имитира сирене.
Ichigo Ame е японската версия на захаросаните ябълки, но вместо ябълки се използват ягоди. Ichigo Ame се предлагат най – вече в сезона на ягодите, когато плодът е свеж и може да се обработва.
Никуман са солени вкусотии от японската кухня, които представляват задушени кифли пълнени със свинско месо. Магазините, които ги предлагат често се отличават с излизащата от тях пара.
Kakigori интересно и много вкусно ястие от японската кухня. Счита се за класически летен десерт, който се прави от лед, а начинът на приготвянето му не се е променил особено в последните 50 години. Предлага се на улицата и в кафенетата. Много семейства го приготвят у дома и го използват за разхлаждане в летните горещини. За овкусяването му се използват най – различни подправки като захарен, кондензирано мляко или традиционното японско сладко Анко.
Monaka е много апетитно сладко изкушение от японската кухня. Прави се във фунийка подобна на сладоледената. Вътре се слагат различни плънки като сладка паста от червен боб, мочи или паста от кестени. В днешно време често се добавя и сладолед.
Вижте още вкусни десерти от японската кухня