Суши Шийтаке 2 броя

Японската кухня и гъбите

Японската кухня предлага много интересни рецепти, които се основават в голямата си част на естествени, природни продукти. В основаната на философията на цялата японска кухня са поставени сезонните продукти и всичко, което може да се готви с тях. Повечето храни са свежи с малко обработка. Сред най – често срещаните и предпочитани зеленчуци са гъбите. В японската кухня те са се наричат „kinoko“. Страната предлага много различни видове, които се използват за приготвяне на разнообразни ястия. Ето някои от най – популярните гъби в Япония, които са неизменна част от магията на японската кухня:
Шийтаке – едни от най – известните гъби в Япония. Тези гъби са много популярни и често поставяни в ястия от японската кухня. Shiitake имат много фенове и са разпространени и в много други страни по света. Гъбите се предлагат свежи или изсушени, като когато са сухи те трябва да бъдат напоени с вода преди тяхното приготвяне. Shiitake често се срещат в различни варианти на приготвяне и в различни рецепти като набе, варени ястия или темпура. Гъбата е открита през 1877г., а подобно на другите видове е богата на витамин Д2.
Майтаке – това са друг вид много популярни гъби в японската кухня. Те растат на големи колонии и понякога се определят като крале на гъбите. Растенията се смятат за много полезни при стрес, защото работят активно за нормализиране работата на организма при такива състояния. Майтаке действат като стимулант за имунната система, а последните тестове, които се провеждат за тях говорят за възможността растението да действа положително при високо
кръвно и лечение на диабет. Полезни вещества съдържащи се в гъбите са витамините В2, Д2, калций и магнезий. Бунашимеджи са друг вид много популярни гъби в Япония. В японската кухня те се използват за приготвянето на много ястия.
Мацутаке – това са много скъпи гъби, които в японската кухня се използват за гурме ястия. При тях обработването е невъзможно, налични са само през есента и на това се основава високата им цена. Те се намират обикновено под борови дървета и са особено ценни в моментите, когато чадърчето им още не е отворено. Японската кухня предлага много рецепти за тази храна, като основните са печени на скара или приготвени с ориз. Гъбите еноки са обработени гъби с хрупкава текстура. Те често се използват в японски ястия готвени в горещо гърне.
Хиратаке е наименованието на вид стридни гъби. Много от тях почти нямат никаква разлика помежду си.
Eringi е са друга група стридни гъби, популярни в Япония. Те са дебели с месести столове и обикновено се нарязват в соте или се използват при ястия от японската кухня приготвяни на скара.

японска кухня гъби