Японска кухня - Суши

Японската кухня и плодовете

Япония предлага огромно разнообразие от плодове – някои са толкова популярни, че се продават и в чужбина, а други са традиционни само за страната. Най – добрият начин да се опознаят плодовете, ползвани в японската кухня е хапването им за десерт. Ето някои от най – интересните и вкусни плодове използвани в японската кухня. Някои от тях са известни, други не.
Nashi – японска круша. Макар японската круша да прилича много на познатите западни, но има редица различия. За разлика от познатите Западни круши, тази от Япония е по – дълга, хрупкава и има по – грапава кожа, а е и по – кръгла. Наши зреят и са готови за консумация в края на лятото и есента. Векове наред, а и до сега в японската кухня е прието крушите обикновено да се ядат обелени. Друг вид наши, известни като Западни круши – yonashi.
Ringo – ябълка. Най – популярния вид ябълки в Япония са големите, червени и хрупкави наречени Фуджи и кръстени на малкият град, намиращ се в префектура Аомори. До днешни дни това място е основен регион на производството на сорта. Готови са за консумация през есента и ранната зима.
Kaki – японска райска ябълка. Прилича много на наши и обикновени ябълки по размер, форма, хрупкавост и начин на консумация. В японската кухня този плод се консумира суров, обелен и нарязан на парчета.
Yuzu са кисели, с размер на лимон плодове, които имат характерен Японски аромат. Плодовете имат малко тегло, сокът им се използва за овкусяване, а кората за гарнитура. Yuzu пристигат в Япония от Китай и бързо се наместват в японската кухня. Намират се най – вече през зимата.
Sudachi са малки и кисели лимоно подобни плодове и са близки до yuzu. Те са по – малки от yuzu, цветът им е повече зелен, отколкото жълт. В японската кухня често се изстискват върху печена на скара риба.
Kinkan – малки оранжеви плодове, които обикновено се ядат цели, без да се белят. Има доста по – малко киселост от yuzu и sudachi. Японската кухня отрежда на този плод важна роля – от него се произвеждат сладка и сладък ликьор.
Ichigo – ягоди. Японските ягоди нямат особено голяма разлика с познатите си западни събратя, но за разлика от тях са по – големи, сладки, привлекателни за потребителите, които пък предпочитат по – скъпите сортове. Ягодите в японската кухня за разлика от западните се намират на пазара през късната зима и ранната пролет.
Budo – грозде. За разлика от западните, японският вид грозде има по – дебела кожа. Един от най – популярните сортове грозде е тъмно лилавото Kyoho. В японската кухня от този сорт често се прави вино.

японска кухня десерти