Японската кухня – риба за сашими
Сашимито е изключително интересна и вкусна храна от японската кухня , която има доста почитатели в целия свят. В основата на сашимито е залегнала натуралната визия и вкус на храната, като рибата обикновено е нарязана на тънки, еднакви парчета. Кои обаче са най – добрите риби, които се ползват в японската кухня, а са подходящи и за сашими.
Риба тон
Тази риба изпъква като една от най – често използваните в японската кухня. Много често се използва за приготвяне на суши, сашими, салати. Почитанието към рибата и нейното важно място в японската кухня се подчертава и от факта, че в началото на годината една прясно уловена червена риба тон с тегло малко над 213 кг. е купена за над 600 хиляди долара.
Големоока риба тон в японската кухня
Рибата е кръстена на необичайно голямото си око. Според специалистите е много вкусна и особено за консумация във вид на сашими. Вкусът и се счита за по – мек от този на червената риба тон.
Жълтопера риба тон
Нетипична за българските ширини и силно застрашена от изчезване този вид риба тон е страхотен за сашими. Притежава мек вкус и твърда структура. Цветът е от тъмно розово до червено. За да се покаже истинската красота на сашимито и същността на японската кухня, която задължително казва, че храната трябва и да изглежда добре, парчетата риба се гарнират със свежа украса. В зависимост от личното виждане на майстор готвача, който приготвя сашимито се поставят различни гарнитури като например краставица. Така цветът изпъква още по – силно.
Хамачи
Рибата е известна още и като жълтоопашата риба. Месото, което се използва в японската кухня и също така за приготвяне на сашими има приятен бял цвят с един край в червен цвят. Текстурата на хамачито е мазна.
Червен берикс
Рибата има много мек и деликатен вкус. Някои клиенти, които са по – чувствителни могат да доловят леко сладникав вкус.
Сьомга
Сьомгата е много предпочитана за готвене риба от японската кухня. Цветът е приятен прасковено оранжев, като може да достигне до тъмно червен. Изключително красива при приготвяне на сашими. В нарязаните на тънко лентички сьомга леко се прокраднат бели ивици.
Наред с рибата, която се поставя в сашимито много често се поставя и някаква украса или гарнитура. Тя може да бъде както само с декоративна цел, така и за хранене. Много често в японската кухня се използват краставици или Shiso – традиционна японска подправка. При приготвянето на сашими е важно и резенчетата да бъдат еднакви за да се постигне баланса на вкуса и красотата на храната.
Сашимито е изключително вкусно, научете и повече за него.