японската кухня

Японската кухня – фестивални храни

Фестивалите са неизменна част от традициите и културата на всяка нация. Това важи с пълна сила и за Япония. Както и в останалите части на света, много от типичните ритуали са преминали през вековете и достигнали до днешни дни с характерните си храни и начини на изпълнение. В японската кухня има специални ястия, които се готвят основно по време на празнични дни.

Храните по фестивалите се предлагат на павилиончета или сергии наречени yatai. На всяко празненство още с наближаване на мястото на провеждането му се усеща приятния и апетитен аромат на храните от японската кухня приготвени точно за този ден.

Фестивалите в японската култура се провеждат не само през есента, но и в други сезони на годината, като събитията са както типични за това време празници, така и исторически събития. Какви храни от японската кухня може да се намерят на сергиите yatai?

Леки снаксове

Сред леките снаксовете от японската кухня, които се предлагат на повечето фестивали са Якисоба – пържени нудълси подобни на рамен, свинско месо, зеле и сос.

Окономияки – традиционни палачинки от японската кухня. В основата има зеле, което се смесва с морски продукти или свинско и се гарнира със сос.

Такояки – тестото е почти същото като използването на окономияки, но в средата на топчето се поставя парче октопод. Гарнира се със сос.

Ikayaki – специалитет, направен от калмари на скара, поръсени със соев сос и поднесени набодени на клечка.

Yaki Tomorokoshi – печена на скара царевица заедно с кочана и поръсена със сладък соев сос за глазура

Сладки фестивални храни от японската кухня:

Захарен памук. Това сладко ястие е традиционно не само за японската кухня, но и за българската. Обикновено се предлагат опаковани в торбички и с декорация от популярни анимационни герои.

Захаросани плодове. Най – популярна е захаросаната ябълка, но често се срещат и ягоди, грозде, дори ume – японска слива.

Таяки. Тази интересна сладка храна от японската кухня има форма на риба, но тази съставка не присъства вътре. Прави се от брашно като това за палачинки и се пече във форми на риба.

Други популярни снаксове, предлагани на фестивали:

Крепс – френски палачинки, които са пържени и гарнирани с шоколад, банани, бита сметана или друга подправка.

Choco banana – както самото име подсказва това е банан, покрит с шоколадова глазура.

Напитки. Традиционна за японската кухня напитка, сервирана по време на фестивали е Ramune. Напитката е подобна на сода, предлага се в стъклена бутилка и оригиналният вкус наподобява този на лимонадата. В днешно време обаче вкусовете са изключително разнообразни.

Вижте още сладкиши и снаксове от японската кухня