Суши риба Тон

Японската кухня – храни за чаена церемония

Японската чаена церемония е една от емблемите на страната. Много хора свързват културата на Япония именно с чаената церемония. Освен чай обаче, на церемонията се поднасят и храни, които наред с напитката са част от японската кухня .

Малко исторически данни

Не е ясно кога е започнала историята на чаената церемония в Япония, но се знае, че в първоначално растението зелен чай не е растяло в страната. Семената му са донесени от Китай по време на управлението на династията Тан. За първи път официалната чаена церемония е спомената в книга през 8-ми век. Някъде по това време за първи път китайски будистки монах пише книга за методът на правилното приготвяне на чай. В нея се описват необходимата температура и съдове за направа на чай.
Макар в наши дни приготвянето и поднасянето на чай да е част от традиционната японска кухня и да се предлагат различни видове от нея в началото това не е било съвсем така. Днешният облик на чаената церемония се оформя под влиянието на различни културни и политически течения.

Кайсеки, чаена церемония и японската кухня

Типична храна от японската кухня, която се поднася при чаена церемония се нарича кайсеки. Ястието или комбинацията от ястия се приготвят по начин, по който се запазват техния аромат и вкус. Задължително е да се поднесат сезонни плодове и зеленчуци, които се декорират по специален начин. Основната идея на украсата и цялостното излъчване на трапезата е да бъде красиво и да подчертава вкусовите качества на ястията.
За поднасяне на кайсеки се използват красиви и задължително стилни съдове най – често от керамика. Различните храни са нарязани не просто на парчета. Приготовлението на всяко блюдо от това традиционно за японската кухня и чаената церемония ястие е обгърнато с внимание. Естетическият вид на храната трябва първо да нахрани очите, а след това стомаха. Всяко едно от ястията от японската кухня, което се поднася на масата се слага в малка, отделна чиния. Съдовете се поставят в лакиран поднос. При сервиране на тези ястия от японската кухня на много важни особи може да се използва тяхната лична ниска лакирана масичка или няколко такива по – малки маси.

Сезонността на храните

Много важен е фактът, че при приготвяне и поднасяне на кайсеки ястия се подбират такива блюда и съставки от японската кухня, които са традиционни за цялата страна. В ястията за чаената церемония почти не се срещат храни, отличителни само за една област на страната.
Изучаването на всички тънкости при готвенето на кайсеки и типичните храни от японската кухня, които са характерни за различните сезони отнема доста време. Въпреки това при гостуване в Япония винаги може да се опита и види една красива церемония, приготвена за туристите.

Ето какви са традиционните изрази при хранене в японската кухня.

Суши риба Тон