Японска кухня – десерти

Японската кухня предлага приятно разнообразие не само от солени ястия, но и от сладкиши. Един такъв десерт е Wagashi, чиято консумация обикновено върви с чаша зелен чай. Уагашите се приготвят в голямо разнообразие от форми и консистенции, както и методи на приготвяне. Някои от десертите от японската кухня са популярни в цялата територия на страната, докато други са характерни само за дадена територия или за определен сезон.

Anko е сладка паста от червен боб и е основна част от приготвяните в японската кухня десерти. Варените бобени зърна се подслаждат със захар и се смачкват на пюре за да се създаде гладко или на бучки anko. Други, често срещани съставки уагаши десертите са ориз, оризово брашно, японски агар, сусамова паста и кестени.

Ето още няколко интересни и вкусни десерти от японската кухня:

Namagashi – приличат на уагашите. Правят се от оризово брашно и пълнеж от сладка бобена паста. Деликатно се оформят с ръка във форма според сезона, като често са красиви и изящни цветя. Namagashi се сервират на чаена церемония.

Daifuku – този десерт от японската кухня представлява меко оризово кексче, в центъра на което като пълнеж е поставена паста от сладък боб или друг вид плънка. Сред популярните пълнежи на ястието са ягоди, боб и сладолед. Daifuku трябва да се яде бързо, защото става твърдо ако остане по – дълго време.

Dango са малки, дъвчащи, задушени кнедли, направени от оризово брашно. Тези десерти от японската кухня обикновено се сервират по три или четири на шиш, гарнирани със сладък сос или паста от сладък боб.

Dorayaki се състоят от сладка бобена паста, поставена подобно на плънка на сандвич между две подобни на палачинки тестени изделия. Това е любимият снакс на героите от сериала Дораемон.

Taiyaki е десерт от японската кухня, приличащ на палачинка, пълнен с паста от сладък боб, макар модерните алтернативни варианти да включват сметана и шоколад.

Manju са малки кифлички, които са задушени или печени и пълни с паста от сладък боб или друга сладка плънка.

Anmitsu е десерт от японската кухня който се състои от сладка бобена паста, кнедли от оризово брашно, плодове и кубчета желиран агар поляти със сироп от кафява захар.

Oshiruko е десерт от японската кухня който представяла десертна супа, която се състои от гореща супа от сладък боб с печени оризови кексчета или оризови кнедли.

Monaka е вид десерт от японската кухня, който се състои от вафлена черупка, пълна с паста от сладък боб. Черупката е в разнообразни видове.