Японска кухня – изрази при хранене

Японска кухня – една необятна вселена, която предлага изключително много и разнообразни храни. В основната си част тя е тясно свързана с природата и сезонните плодове и зеленчуци. Наред с това много от ястията в нея са с основа ориз, а близостта на една голяма част от територията на Япония с морето добавя рибата и морските продукти.
След навлизането на сушито в глобалната кухня и милионите почитатели по света, които обичат да се наслаждават на тази храна, все повече хора се интересуват от японската храна. Една част се спират само на здравословните готварски рецепти. Други продължават усилено да изучават не само храната, но и традициите на японската кухня. Немалка част от туристите, които посещават Страната на изгряващото слънце са запленени от вплетените в един стил на живот традиция и модерност. Посещавайки заведение, в което се поднася японска кухня много хора, особено живеещите на Запад нямат представа от етикета при хранене. За много от хората познаването на традициите при хранене в Япония не е нужно, но ако човек е решил да посети традиционен ресторант може да заложи на няколко фрази, които правят добро впечатление.
Все пак в ресторантите с японска кухня, които се намират извън Япония най – често обстановката е леко променена, като храната се сервира на маса със столове, а не както е традиция – на земята. Ресторантите, в които се поднася японска кухня обикновено са издържани в съответния стил. В заведенията с традиционна японска кухня и които са разположени в Страната на изгряващото слънце може да се използват няколко израза, които са типични за етикета на хранене.
Един малко по – особен момент при произнасянето на думите на японски е типичният за езика е бързото изговаряне – все едно говорещият е под стрес.
Сред най – разпространените изрази е „Много благодаря“. Думата, написана с латински букви е Arigato gozaimasu (ah-ree-gah-toh go-zah-ee-mahs). Изразът може да използва в повечето ситуации в ежедневието, но е добре да се казва премерено, особено ако използващият го не знае други изрази на японски.
Наред с вкусотиите, при етикета на японската кухня се изисква казване на определени изрази преди започване на храненето и след неговия край. При сядане на масата и преди започване на консумация на ястията се казва Itadakimasu! (ee-tah-dah-kee-mahss). Изразът има различни интерпретации, но най – общо се характеризира със смисъла на „Приятен апетит“ и „Благодарим за храната“.
В края на храненето етикета на японската кухня повелява да се каже Gochisousama deshita (goh chee soh sah mah deh shee tah). Изразът след хранене означава нещо подобно на „Беше много вкусно“.
За да се попита учтиво хоста или хостесата в ресторант с японска кухня дали има места, може да се използва израза Sumimasen (su-mee-mah-sen), който се отъждествява с „Извинете ме“.
И все пак. Научаването на няколко израза на японски не са излишни, но е най –добре да се ползват само в страната или на място, където е сигурно че ще бъдат разбрани.
Още интересни факти за различните видове японски ресторанти научете в блога.