японска кухня - ориз

Японска кухня – оризът

Оризът е най – важното ястие в японската кухня. Купичка ориз заема централно място в традиционната японска кухня от повече от 2000 години. В днешни времена оризът е основа за много ястия от японската кухня и не само – от него се произвежда още алкохол, оцет и брашно. Той е толкова популярен в цялата страна, че с годините под думата ориз се разбира „храна“.

Най – често срещаните видове ориз в японската кухня

Бял ориз или Hakumai – този вид има къси зърна и става лепкав когато се готви. Това е видът ориз, който е основен за традиционната японска кухня. Преди приготвяне на каквото и да е ястие с продукта той се почиства добре и измива за да се премахне люспата, която има отвън.

Кафяв ориз известен като Genmai – доскоро не толкова популярен като белия, кафявият ориз набира все повече скорост при готвене на ястия не само от японската кухня, но и от други култури. Това се дължи на засиленото популяризиране на неговите по – добри и здравословни хранители качества.

Разнороден ориз – интересна смесица за готвене от японската кухня, която представлява бял ориз с добавени към него други семена и зърна. Повечето видове включват повече от 12 други различни добавки. Името идва именно от много други смеси, които се добавят към основата.

Лепкав ориз познат с името Mochigome – е вторият по популярност вид ориз в японската кухня. Когато се готви той се слепва повече от обикновения и за това се използва за сладкиши и оризови кексчета или за ястия от японската кухня като sekihan където се смесва с червен боб.

Популярни продукти, произведени от ориз

Оризово вино или Саке – оризовото вино е алкохолна напитка произвеждаща се от ферментирал ориз. Сакето се предлага в много видове и се пие както студено, така и горещо. В японската кухня почти не се среща сервиране на оризово ястие със саке поради факта, че базовият продукт е един и същ. Mirin е сладко вино от ориз произвеждано по същата технология като сакето, но се използва основно за готвене.

Оризов оцет – още един продукт от японската кухня, който се произвежда от ориз. Най – популярният и използван оризов оцет е светъл на цвят и мека киселинност.

Оризово брашно – прави се от смлян бял или лепкав ориз и се използва основно за направата на повечето сладкиши в добре-познатата японска кухня или а хляб. Оризовото брашно няма глутен.

Оризови трици или Nuka – правят се от люспите на ориза, след като те бъдат премахнати при полиране на кафявия ориз при превръщането му в бял. В японската кухня се използват по различни начини, но най – вече за приготвяне на туршия.

Ако желаете да научите повече за традиционната японска кухня може да прочетете статията, в която разказваме повече относно любимите на всички зеленчуци за суши.