Edo Sushi & Teppanyaki Ring Mall

Японска кухня – освежаващ зелен чай

Изключително приятно изкушение за горещите летни дни е студеният зелен чай. Едно много важно растение за цялата японска кухня , което пък в последните години се разхожда гордо из целия свят. Зеленият чай пристига в Япония и става част от цялата японска кухня през много, много далечната 1191 година. Човекът, пренесъл продукта от едната страна в другата, е будисткият монах Ейсай. Японският зелен чай се прави от растението Yabukita, което е култивирано от Camellia sinensis. Съществуват няколко различни вида зелен чай, които са традиционни за японската кухня, като съществената разлика между тях е времето, в което се бере продукта – дали листата на растението са били по-свежи или са брани в по-късен период.
На пазара се предлагат и разнообразни видове зелен чай – на прах, в пакетчета или в насипно състояние. В традициите на цялата японска кухня зеленият чай се консумира много често при сядане на масата както на обяд, така и на вечеря. Често се поднася и с традиционни храни като суши например. Чашата с чай се държи с две ръце, като с едната се поддържа отдолу, а с другата отстрани. Традиционните японски чаши са без дръжки, което изисква и поддръжката и с две ръце.
Наред с тези приятни и интересни факти за зеления чай и неговото място в японската кухня, ето едно свежо разхлаждащо предложение за рецепта с този продукт.
Необходимо е следното количество продукти:
– Един литър вода, на стайна температура;
– 8 пакетчета зелен чай;
– 6 листа босилек
– 2 супени лъжици захар;
– ½ чаша или около 125 мл. мед;
– 3 супени лъжици лимонов сок – най-добре прясно изцеден.
Начинът на приготвяне е лесен: водата се поставя в стъклена или керамична кана. Конците на пакетчетата чай се увиват около клечка и се оставят отгоре върху съда. Може да се наложи да се потопят пакетчетата, за да се усети по-добре вкусът на чая. Така съдът се оставя да престои на стайна температура около 15 минути. Пакетчетата се изваждат преди да се поставят другите съставки. Поставят се последователно останалите съставки без захарта. Тя се използва за декорация на чашата, като първо ръба се мокри, а след това се поставя в захарта, за да се получи украсата. Може да се добави и по-тънко резенче лимон за декорация на чашата.
За приготвяне на тази разхладителна напитка се използва класически зелен чай, който се продава по магазините. Другите видове зелен чай от японската кухня са по-специфични на вкус и не понасят добре на всеки.

Научете повече за традиционните чайове от японската кухня.

_MG_0767