японска кухня салата

Японска кухня – подреждане на салата

Японската кухня е богата на изключително вкусни ястия. Освен популярното и любимо суши, не по – малко вкусното тепаняки и редица други има и апетитни салати. Съставките са лесни и семпли, но пък вкусът е неповторим. В основана на салатите от цялата японска кухня е подреждането на продуктите.
Основата обикновено е съставена от един или няколко продукта. Понякога в зависимост от рецептата са поставени отделно, а друг път са смесени. В цялата японска кухня често съставките са нарязани на жулиени. Този похват е много традиционен за приготвянето на различни храни. Предимството е, че при пържене или печене продуктът се обработва по – бързо от рязането на кубчета. Понякога в салатите се използват съставки тофу и мисо.

Цветът на салата

Особено често в салатите от японската кухня се среща зеленият цвят. Той се придобива от различни съставки като зеле, краставица, уакаме, зелена чушка, бамя или зелен боб. По – сложните съставки като зелен боб, уакаме или бамя предварително се бланшират.
Друга отличителна особеност е ряпата. Типичната за японската кухня ряпа се използва като основа не само на салати, но и на различни други ястия.
Интересният като съставка корен от лотос не само изглежда любопитно, но се използва и за храна. Много типична за района на Азия храна, коренът от лотос се сварява предварително и след това се разрязва на парчета, които се подправят с различни дресинги или се смесва с други продукти. Формата отвътре на корена е на дупчици, но те изглеждат много красиво, без значение как са приготвени.

Дресинг за салата и японска кухня

Дресингът е друга отличителна съставка на салатите от японската кухня. В повечето случай се прави от няколко съставки, като обикновено една от тях е соев сос. Сред употребяваните в дресингите продукти е и захарта. В малки количества тя се добавя за допълнителен вкус. В японската кухня се използват и сусамови семена – както бели, така и черни. Също така понякога се слага и майонеза.
Рибата в салатите от цялата японска кухня обикновено е тон. За по – лесно се употребява такава в консерви. Според различните рецепти и райони на страната може да се срещнат и други видове, но тонът е най – популярен.
Салатите в японската кухня се отличават най – вече с почти задължителното поставяне на дресинг. Важна част от всяка салата и рецептата за нея е именно дресингът, с който тя се полива. Макар в неговата основа най – често да присъства соев сос, той почти никога не е единствената съставка. Почти винаги се добавят и други продукти, които да придадат допълнителен вкус и аромат.
Научете и какви са най – често използваните изрази при хранене