японската кухня

Японска кухня – темпура

Японската кухня има изключително интересни и вкусни специалитети, които се разпространяват из целия свят, защото Япония не е само суши. Такова уханно и вкусно блюдо е темпурата. Темпура са парчета от леко начукани, дълбоко замразени морски храни и зеленчуци. За първи път това ястие от японската кухня е представено в страната от португалците в Нагасаки през 16-ти век. Постепенно ястието заема все повече място на масата на местните. В много ресторанти в Япония темпурата може да бъде видяна да се сервира като основно, гарнитура или топниг за купички ориз. Най – използваните за направата на темпура продукти са: скарида, риба, патладжан, гъби, тиква, сладък картоф.

Къде може да се консумира темпура?

Блюдото от японската кухня темпура може да се консумира в специализираните ресторанти, известни като tempura-ya. Тези места имат репутацията на заведения от висок клас, където потребителите обикновено седят на щанда и гледат как шеф готвачът приготвя парчетата едно след друго. По – непретенциозните ресторанти като семейни, специализирани в гастрономическа кухня, удон и соба също предлагат темпура. Японската кухня е претенциозна, но проста и в тези заведения темпурата се предлага и като основно ястие и като сет от други блюда. На подобни места може да се поръча темупра ориз – купичка с основа ориз и отгоре наредени парчета темпура.

Как се яде темпура?

В луксозните заведения предлагащи темпура и друга японска кухня, шеф готвачите обикновено сервират темрутата започвайки от леко подправените продукти като скариди и раби, преди да се премине към по – силно овкусените като кореноплодни зеленчуци. Японската кухня позволява рибата и скаридите в темпура ястията да се хапват цели, но повечето хора предпочитат да премахнат главите и опашките, когато ги има.

Парчетата темпура обикновено се овкусяват индивидуално с пикантни подправки или се потапят в сос преди да бъдат изядени. Обикновено наличните вкусове са само един или два, но това зависи от самото заведение. В японската кухня често се поднасят сосове. Така е и при сервирането на темпура. Най – често сосът е с пресована или намачкана ряпа, която се разбърква внимателно след сервиране. Купичката със соса се взема в ръка, взетото парче се потапя в нея и се изяжда.

Пикантните подправки понякога са уасаби или матча, докато сосовете за потапяне често са придружавани от малки купички настъргана ряпа, която може да се добави в соса.

Купите с ориз и пържена риба се поднасят със сладък и пикантен сос, предварително поръсени върху темпурата и обикновено са придружени от кисели краставички и мисо супа. Известен факт е, че японската кухня залага изключително на сезонните продукти. При темпурата това не е фактор. Темпурата се сервира и в комбинация с други храни от японската кухня като супа с нудъли без допълнителни подправки.