Японска кухня – Тофу

Популяризиране на японската кухня и Тофу

Японската кухня е толкова далечна от Западната, но и толкова интересна. Нейните съставки са нетрадиционни и в често непознати за жителите на Европа и Америка, но с глобализирането на света японската кухня печели все повече почитатели във всички кътчета на света. Една от типичните японски храни е тофу. Тофу е продукт, произведен от соево мляко, произвежда се на блокчета, а технологията е подобна на тази, за направата на сирене. Много добър източник на протеини и един от главните елементи на японската кухня. Тофуто е особено важен елемент от вегетарианската храна в храмовете на Буда. По своята същност свежото тофу има приятен, деликатен вкус, който в същото време е променлив и се ползва и за сладки, и за солени ястия.

Някои от най – популярните видове тофу в японската кухня са:

Меко тофу – това е свежото тофу с гладка консистенция, подобна на яйчен крем. Този специалитет от японската кухня се консумира обикновено студен, но има вариант да се добави и към сос и да се състави яхния подобна на мабо дофу.

Твърдо тофу – твърдото тофу е част от японската кухня подобно на мекото, но за разлика от него има по – твърда консистенция. Резултатът от този си вид продукта е много по – лесен и приятен за готвена.

Пържено тофу – в японската кухня има няколко варианта на пържено тофу: по – тънките парчета пържено тофу се наричат Aburaage. Те се пържат докато станат светли и леки. Получава се своеобразно „джобче“, което се пълни с различни плънки, като например суши. Пърженото тофу, нарязано на тънки парчета се използва като гарнитура или добавка например в мисо супа. Дебелите парчета се наричат „Atsuage“ и приличат на тофу, но с пържена коричка. Дебелите парчета пържено тофу може да се сервират както самостоятелно подправени със сос, така и поставени в супи или яхнии.

Сушено замразено тофу – вид продукт от японската кухня известен още като „Koyadofu“. Името на продукта произлиза от названието на хълма „Koya“, където ястието е приготвяно и поднасянето като специалитет в храмовете на Буда. Сушеното замразено тофу има лека, пореста текстура, която лесно просмуква течности и за това се поставя в сосове и супи. Koyadofu е сред най – често срещаните ветегариански ястия, поднасяни в храмовете.

Ферментирало тофу – продукт от японската кухня, популярен и като „Tofuyo“. Ястието идва от префектура Окинава и се произвежда от ферментирало тофу, накиснато в малцов ориз и авамори ликьор. Продуктът има силен и остър вкус, често е сравняван с този на сиренето, защото има подобен вкус и текстура. Ферментиралото тофу може да се опита в ресторантите на островите Окинава, като се поднася в малки порции и обикновено е придружено от алкохолни напитки.

Прочетете следващата статия ако искате да разберете повече за традициите в приготвянето, поднасянето и консумацията в японската кухня.