чай

Японска кухня – чай

Чай – всеизвестна и тотално разпространената из цяла Япония напитка. Той е и изключително важна част от японската кухня и кулинарна култура. Разнообразието от типовете чай, които са налични във всички точки на страната и се консумират ежедневно е огромно. Най – разпространен вид е зеления чай и при поръчка на чай в заведение се поднася именно това. Той  заема и централно място в друга типична за японската кухня церемония – чаената. Има три основни места, които са широко известни в Япония като места, на които се обработва на чай – Уджи, Шидзуока и Кагошима.

Ето най – популярните видове чай от японската кухня, които се произвеждат от растящи в природата култури:

Ryokucha – вид зелен чай, който е култивиран в три типа според различното време на култивация и продължителност на слънчевото греене, което са имали листата. Най – силният чай се нарича „gyokuro“, вторият по сила на вкуса е „sencha“ и най – лекият чай от японската кухня е „bancha“.

Matcha – зелен чай на прах. В японската кухня този вид зелен чай е сред висококачествените и тачени от потребителите видове. За неговата изработка се пилагат листа, изсушени и стрити на прах. При правенето му за консумация се залива с гореща вода. Това е и чаят, използван в прочутата японска чаена церемония.

Konacha или остатъци от зелен чай. Същноста му съставлява чаена прах, пакетчета и малки листа останали след производството на gyokuro или sencha. Въпреки, че се счита за нисък клас чай, konacha често се поднася като допълнение към някои храни подобно на суши например.

Hojicha – интересен вид питие от японската кухня, който е съставен от печен зелен чай. Прави се от печене на чаени листа, която процедура дава на продукта характерният червеникаво  кафяв цвят. Печеното промени и химичния състав на листата, като те придобиват сладък, леко карамелен аромат.

Genmaicha – зелен чай с печен кафяв ориз. Оризът е неизменна част и един от основополагащите продукти на японската кухня, така че не е чудно, че се намира и при напитките. Името идва от названието на неполирания кафяв ориз Genmai, като оризът се смесва с чаени листа и се образува именно Genmaicha. Този вид чай често се поднася като алтернатива на стандартния зелен чай.

Oolongcha е вид китайски чай, при който листата се окисляват, а след това посредством пара или печене процесът се спира. Чаят се сервира и топъл и студен, а е и популярен, защото се намира  във всички ресторанти и кафенета в Япония.

Kocha – част от чайовете на японската кухня и по – конкретно черен чай. Той подобно на листата на oolongcha е подложен на окисление, но доста по – дълго време. Предлага се най – често в кафенетата от Западен тип.

Jasmine-cha – интересен чай от японската кухня съставен от листа на жасмин. Консумира се в Окинава, където може да се намери под името „sanpincha“.

Ако искате да научите още нещо за кухнята в Япония може да прочетете статията за десертите в японската кухня.