Японските ресторанти – вековна традиция

Японските ресторанти - Тепаняки масаКрасотата и изяществото на източната храна се крие не само в съставките. Както всичко в тази част на света поднасянето и консумирането на храна е цяла култура. Японският ресторант е мястото където източната култура намира своя дом.

Начинът на сервиране на ястията е строго определен, без значение дали храненето е в традиционен японски ресторант или в дома на жител на Страната на изгряващото слънце.

На Запад под японски ресторант се разбира мястото, в което се сервира традиционна източна кухня и особено суши.

Какво вижда клиентът при посещението си в японски ресторант

Още на витрината на японския ресторант апетитни плата с ястия изработени от пластмаса или восък грабват окото на госта. За да се почувстват истински доволни от своето посещения в японския ресторант гостите биват посрещнати с традиционен поздрав, който означава „Добре дошли, моля, заповядайте!“.

С напредването на глобализацията и навлизането на Западния стил на хранене, традиционните за Япония ниски маси и възглавнички за сядане поставени на пода отстъпват място на стандартни маси и столове. Ако държите да спазите традицията е редно да знаете – преди да стъпите на татамито в японския ресторант трябва да се събуете.

Обзавеждането в традиционният японски ресторант е запазило минималистичния стил, предаван от поколения. Лека и приятна музика за фон, която да не пречи на разговорите и същевременно с това да създава настроение за хапване.

Интериорът

Векове наред дървото е било неизменна част от интериора на жилищата. Тази тенденция се пренася и в съвременните японски ресторанти – изчистен стил – мебели от дърво, без излишни украси. Повечето японски рресторанти имат обособени сепарета. Ресторантите предлагащи Тепаняки кухня имат и специални маси, на които клиентите се наслаждават на храната приготвяна пред очите им.

Ястията в японските ресторанти се сервират в малки купички с изчистен дизайн. Консумирането се извършва с клечки, а някои блюда може да се хапват и с пръсти.

Как правилно да се храним в японски ресторант

Храненето в страни като Япония е въпрос на цялостна култура, градена векове наред. Правилата не се отнасят само за консумацията в домашни условия, но и за традиционните японски ресторанти. Сядайки на масата в ресторанта, на клиента се предлагат мокри кърпи за почистване на ръцете.

Храненето започва едва когато всеки получи своята поръчка.

Традицията на отсервиране в ресторантите е наложила едно интересно правило – съдовете с храна се връщат на масата в същата конфигурация, в която са били поднесени.

Посещението на японски ресторант е изпълнено с традиции и спазването им е задължително. Дори преплетени със западните маниери традициите си остават. Уважението към храната и строгият етикет на поднасяне само допълват респекта, който е изградила за себе си японската култура.