японски ресторанти, суши

Японски ресторанти – факти от етикета 2

Разходката из интересните подробности относно етикета и храненето в различните японски ресторанти продължава. За живеещите в Япония тези правила са част от ежедневието, но за много от чужденците те са едновременно странни и будещи учудване. Повечето от правилата са много интересни и нетипични за страните от Запад. Макар, японците да имат толерантно отношение към чуждите хора и тяхното незнание, познаването на правилата при хранене няма да навреди. И ако до тук стана ясно, че водата е безплатна, а otōshi е спорно дали е мезе или знак за взета поръчка, ето следващата порция интересни подробности.

6. Всичко, което може да изядеш или изпиеш в различните японски ресторанти

All-you-can-eat е стандарт на обслужване популярен в туристическия бранш. Под наименованието се разбира възможността да се консумира неограничено количество алкохол или храна, срещу предварително заплатена сума. Когато се попадне на такава оферта в японски ресторанти трябва да се има в предвид, че храната е подбрана предварително от заведението, а напитките са безалкохолни и някои алкохолни. Този начин на хранене е много популярен в заведенията от типа izakaya, суши ресторантите и якинику – заведения предлагащи печено месо.

7. Кърпите oshibori са безплатни

Отличителен знак на ресторантите в Япония и Китай са предлаганите топли кърпи за почистване на ръцете наричани oshibori. В ресторантите те се предоставят на клиентите безплатно. Дали кърпата ще бъде топла или студена зависи както от мястото, така и от сезона. Предоставянето на такива кърпи не бива да оставя клиента в недоумение. Част от културата все пак.

8. Има леки разлики в менюто на популярните вериги за бързо хранене

Някои от световните вериги за бързо хранене са успели да се настанят и в Япония. Въпреки че повечето японски ресторанти предлагат суши. И макар според някои то да е смятано за вид фаст фууд, много чужди пътешественици имат нужда да вкусят любимата си храна. Ето защо подобни вериги пригаждат своите начини на обслужване и предлагани ястия към местните обичаи и кухня. Така например в една от най – големите световни вериги за бързо хранене размерът на голямата напитка в Япония е по – малък от този на средната в САЩ.

9. Не е разрешено внасянето на храни и напитки отвън

Във всички японски ресторанти се спазва правилото – никакви храни или напитки внесени отвън. Въпреки това някои заведения за хранене, особено разположените в търговските центрове не спазват това правило.

10. Никакви обувки по татамито

Zashiki се нарича типична стая за хранене в японски стил покрита с татами. Задължително правило при посещение типичните японски ресторанти с татами е клиентът да си свали обувките. За тях обикновено има поставен шкаф или рафт в близост до мястото на настаняване. Въпреки това на татамито трябва да се стъпва с боси крака.

Научете още интересни подробности за етикета за хранене в японските ресторанти от първата част на статията