японски ресторанти

Японски ресторанти – факти от етикета 1

Японски ресторанти са местата, в които обикновено се сервират традиционни за страната специалитети. Но има голяма разлика дали мястото се намира в Япония или извън нея. В самата Япония начинът на обслужване и традициите при хранене са едни, а в останалите японски ресторанти извън страната други. Разликата не е особено голяма, но често е съобразена с начина на живот в съответната държава и нейните традиции. Например – в традиционният японски ресторант храната се консумира с хаши – клечки за ядене. В други страни при нужда на гостите е възможно да се предложат и допълнителни прибори. Макар, че това силно противоречи на културата на хранене на Япония. Какви са на десетте най – важни неща, които всеки клиент трябва да знае при посещение на японски ресторант? Ето първите 5 от тях:

1. Бакшишите не са задължителни при посещение на японски ресторанти

В традиционния японски ресторант не е нужна да се оставя допълнителна сума за сервитьора. Възможно е дори той да върне парите на клиента. Днес, повлияни от Западната култура, някои японски ресторанти от висок клас добавят такса обслужване или казано накратко – бакшиш към сметката на клиента. И все пак не е добре да се настоява обслужващият персонал да вземе от клиента сумата, това може да му донесе неприятности, така че – не е добре да се настоява сервитьора да получи предвиденото от клиента парично възнаграждение.

2. Поднасяне на купа с otōshi или tsukidashi

Още при настаняване и вземане на поръчката клиентите в типична японска таверна или в ресторант от типа izakaya получават купа с otōshi, което е нещо като разядка или по – скоро мезе. В различните японски ресторанти състава на купата е различен. Съществува и спор дали това е сигнал, че поръчката е взета или се поднася с цел клиентите да има какво да консумират, докато пристигне останалата част от поръчаната храна. Otōshi- то не се поръчва, но се таксува в сметката и клиентите трябва да са на ясно с това, за да не останат неприятно изненадани.

3. Водата е безплатна

В Япония, чаша вода се поднася веднага, щом клиентът се настани. Тази вода се нарича ohiya и винаги е безплатна. Някои туристи се изненадват, когато я получат. Най – често изненадата е голяма за посетителите в японски ресторант, които получават студена вода през зимата.

4. Изненадващо скъпи „евтини“ храни.

Поръчката на пица в собствената страна може да струва много малко, но не винаги е така, особено в Япония. Типичната за една страна евтина храна не винаги е в същата ситуация в чужбина. Ако в България баничката лесно се намира и струва около 1 лев., едва ли ще е същото с нея в чужбина. Така че, традиционни и на ниски цени в Япония са суши, темпура, рамен.

5. При посещение на ресторант от типа izakaya се поръчват първо напитките

Този тип японски ресторанти са съпоставими с ирландските кръчми. Най – често това са места, в които клиентите отскачат за да пийнат по едно питие след работа. Когато се посещава подобен вид заведение, е добре първо да се поръчат напитките. Ето и една полезна фраза: Toriaezu bīru kudasai – означава нещо като „Донесете бирата сега, моля“.

Вижте и какви са традиционните храни от японската кухня консумирани от местните.