японски ресторант

Японски ресторант – етикет при хранене

Много често при посещение на друга страна не винаги хората имат време да изучат традиционните за съответната държава правила при хранене. Японски ресторант не винаги означава ниска масичка и хранене на земята. Същото важи и за традиционните западни ресторанти. При посещение на японски ресторант местните хора имат ясна представа кои неща са позволени и кои забранени. Същото важи и за хранене в традиционен български такъв например. В японски ресторант има някои съществени разлики в етикета, които са напълно в разрез с общоприетите на Запад например.

Ето четири интересни правила, спазвани в единия етикет и не толкова задължителни за другия

– Още от малки, децата се учат, че при сервиране на супа на масата, тя не бива да се сърба. Не е желателно да се вдига никакъв шум при консумация на това ястие и излизането от този етикет не е желателно. При хранене дори в японски ресторант не е неприлично да се чува шум от сърбане на например супа от нудълс или друга подобна. Странно, но факт!

Консумиране на супа в японски ресторант

– При хранене в японски ресторант е напълно нетипично да се започва хранене със супа щом тя се поднесе пред госта. Това е особено важно, защото се счита за един вид проява на лош вкус. В типичен японски ресторант ястията се сервират на веднъж, т.е. всички поръчани храни пристигат и се поднасят по едно и също време. Храненето започва едва след като всички поръчани ястия са на масата. Нетипичен за другите страни по света, този метод е традиционен за Япония. За разлика от Страната на изгряващото слънце в другите страни всяко ястие се поднася отделно – предястие, основно, десерт и т.н. според установения етикет.
– Много важно правило при използването на хаши – традиционните японски клечки за хранене е тяхното държане по време на ядене. Когато има сервирана купа с ориз, те в никакъв случай не бива да се забождат изправени в съда. Този символ има религиозно значение от Будизма и се разглежда като ритуал за мъртвите. Клечките е най – добре да се държат в ръка или да се оставят на съответната поставка.

Учтиви изрази

– Преди започване на храненето японците често казват „Itadakimasu“, а след хранене „Gochisoosama“. Изразите означават „Приятен апетит“ и „Беше много вкусно“. Тези изрази не винаги се използват при хранене в японски ресторант, но са често употребявани в домашна обстановка. Все пак много често домакините, които са поканили своите например чуждестранни гости в типичен японски ресторант със сигурност ще оценят положените усилия за научаване на тези думи. Тази традиция се доближава много до молитвите преди хранене в Европа и САЩ.

Научете и как се консумира традиционните за Япония саке и чай