Суши Футомаки софт шел 12 броя

5 избрани суши рецепти

Традицията в приготвянето на суши е запазена до днес във формата на съставки и подправки. С течение на времето и региона, в който сушито стъпва се появяват различни видове хапки с различни пълнежи и форми. Суши майсторите показват непрекъснато своята изобретателност. Под техните пръсти се появяват уникални по своя вид хапки – застрашената от изчезване мечка панда, популярни герои от анимационни филми и електронни игри. Любопитен факт е наличието на местни традиционни видове като например суши Филаделфия, което се появява при навлизането на сушито в САЩ. Има обаче и суши рецепти, които са познати в цял свят и се считат за традиционни.

Приготвяне на ориз за суши

Изключително важно е да се знае, че оризът за суши се приготвя винаги по един и същи начин – измива се добре, сварява се, оставя се малко да се охлади и към него се прибавят оризов оцет, малко захар и малко сол.

Хосомаки с авокадо и краставица

И двете съставки са изключително популярни и широко застъпени в суши кухнята. Какво е необходимо: авокадо, краставица, листа нори, соев сос, уасаби и маринован джинджифил. Оризът се приготвя по описания начин, краставиците и авокадото се нарязват на тънки ивици. Взема се бамбукова рогозка и върху нея се поставя лист нори, ориз, по една ивица краставица и авокадо. Листът нори се завива върху подложката внимателно, така че да се получи руло. Готовото хосомаки зеленчуково руло се нарязва и се сервира.

Хосомаки със сьомга

Уникално лесна за правене рецепта, съдържаща всички компоненти на доброто старо традиционно суши. Необходимото: ориз, кора нори, сьомга, добавка – например японска майонеза или уасаби. Кората нори се поставя върху бамбуковата рогозка, а оризът се разстила върху норито. Ако се използва подправка от нея се слага тънка ивица. Върху ориза се поставят тънко нарязани парчета сьомга. Оформя се суши рулото, което се нарязва на парчета и е готово за сервиране.

Урамаки суши с рулца от раци

Продукти: ориз, нори, рулца от раци, авокадо, бял и черен сусам, японска или обикновена майонеза, ситно нарязан пресен лук (по избор и хайвер). Майонезата, лукът и хайверът се разбъркват до получаването на смес наподобяваща сос. Поставя се лист нори върху бамбуковата рогозка. Свареният ориз се разстила върху листа нори, поръсва се с бял и черен сусам. Така получената кора се обръща обратно, така че норито се падне с лице. Върху листа нори се изсипва се тънка ивичка от соса, поставят се рулца от раци и ивици авокадо. Завива се внимателно и се оформя руло. Готовото руло се нарязва.

Нигири суши със скариди

Основата: ориз, скариди, морска сол, оризов оцет, захар, лимонов сок, лимонова кора.  Скаридите се измиват добре и се поръсват с морска сол. Престояват един час. От останалите продукти се приготвя смес, която ще се използва за овкусяване на скаридите. Скаридите се потапят в маринатата и престояват в хладилника два часа. След изваждането се измиват отново. С намокрени ръце се оформят оризови топки, които се дооформят в продълговата форма. Върху всяка топка ориз се поставя скарида, като леко се притиска и оформя.

Нигири с риба тон

Продукти: филе от риба тон, уасаби, оризов оцет, ориз. Филето се нарязва на тънки парчета. Всяко парче се намазва с много малко уасаби. От предварително приготвения ориз се оформят топки, върху които се поставят парчетата риба тон. Притиска се леко и оризът се оформя в едно с рибата.

Вижте нашето богато суши меню и направете резервация, за да го опитате в Edo Sushi & Teppanyaki или поръчайте за вкъщи по телефона!